VCU-certificering

Veiligheid is niet alleen een kwestie van goede voornemens, maar ook van aantoonbare borging. In sectoren waar uitzendbureaus, detacheerders en andere intermediairs personeel aanbieden aan risicovolle omgevingen, biedt een VCU-certificering zekerheid. Met een VCU-certificaat toont u aan dat u beschikt over een goed georganiseerd en doeltreffend veiligheidsmanagementsysteem, speciaal gericht op het veilig en gezond laten werken van uw uitzendkrachten. Bij Efas begeleiden we u bij het verkrijgen én behouden van dit keurmerk, zodat u met een gerust hart kunt voldoen aan alle eisen op het gebied van veiligheid en gezondheid.
Melding maken arbeidsinspectie

Wat is VCU?

VCU staat voor Veiligheid en Gezondheid Checklist Uitzendorganisaties. Het is een certificering die ervoor zorgt dat intermediairs die medewerkers leveren aan bedrijven met een verhoogd veiligheidsrisico, voldoen aan de juiste veiligheidsnormen. Door te werken met VCU-gecertificeerde leveranciers tonen opdrachtgevers aan dat zij hun veiligheidsbeleid serieus nemen en zorgen voor een veilige werkomgeving voor alle betrokkenen. Met een VCU-certificaat onderscheidt u zich als een professionele en betrouwbare partij, die zich bewust is van de risico’s in de keten en hier actief op anticipeert.

Waarom is VCU belangrijk?

Een VCU-certificering is van groot belang voor zowel uitzendbureaus als hun opdrachtgevers. Het waarborgt de veiligheid en gezondheid van uitzendkrachten op locaties waar risico’s aanwezig zijn, bijvoorbeeld in de bouw, petrochemie, industrie of transport. Met een VCU-certificering toont u niet alleen aan dat u voldoet aan de wettelijke en normatieve eisen, maar ook dat u actief bijdraagt aan een veilige werkomgeving. Dit versterkt uw imago, verhoogt de tevredenheid onder opdrachtgevers en medewerkers en verkleint de kans op ongevallen, boetes of aansprakelijkheidskwesties.

Is een VCU verplicht?

Hoewel de VCU-certificering niet wettelijk verplicht is, wordt deze in de praktijk vaak als harde voorwaarde gesteld door opdrachtgevers. Veel bedrijven vragen om een VCU-certificaat als voorwaarde om met u in zee te gaan, zeker wanneer zij actief zijn in omgevingen met een hoog risicoprofiel. Het ontbreken van een VCU-certificering kan ertoe leiden dat u bepaalde opdrachten misloopt, terwijl het behalen en behouden van het certificaat uw marktpositie verstevigt en u een streepje voor geeft bij aanbestedingen.

Het certificeringstraject

Het behalen van een VCU-certificering omvat een grondige beoordeling van uw interne processen, beleid en procedures. Daarbij wordt gekeken naar onderwerpen als risicomanagement, instructies, veiligheidsbewustzijn, preventiemaatregelen en het continu verbeteren van de veiligheidsvoering. De certificering is (doorgaans) drie jaar geldig. Tussentijdse audits zorgen ervoor dat u blijft voldoen aan de gestelde normen en dat uw veiligheidsmanagement continu op peil blijft.
risico inventarisatie en evaluatie maken

Even samen sparren?

Bij Efas nemen we de zorgen rondom uw VCU uit handen. Wij bieden begeleiding bij de implementatie van een veiligheidsmanagementsysteem dat voldoet aan de VCA-eisen, helpen u met de benodigde documentatie en ondersteunen u bij het gehele auditproces. Onze experts beschikken over uitgebreide kennis en ervaring, zodat u niet alleen voldoet aan de norm, maar ook profiteert van de praktische meerwaarde die een VCU-certificering biedt. Met Efas aan uw zijde bent u verzekerd van een efficiënte en succesvolle route naar een veilige, gezonde en toekomstbestendige bedrijfsvoering.