Is VCA verplicht of niet: bijvoorbeeld op bouwplaats

RI&E

VCA (Veiligheid, Gezondheid en Milieu Checklist Aannemers) is een veelgebruikt certificaat in de bouw- en industriesector. Maar is VCA verplicht? En zo ja, voor wie? Lees hier of de VCA verplicht is en in welke situaties bedrijven en werknemers ermee te maken krijgen.

Wat is VCA?

VCA is een certificeringssysteem dat helpt bij het waarborgen van veilig en gezond werken, vooral in risicovolle sectoren zoals de bouw, industrie en installatietechniek. Het VCA-certificaat toont aan dat een bedrijf of werknemer voldoet aan belangrijke veiligheidseisen en zich inzet voor het voorkomen van ongevallen en gevaarlijke situaties.

Is VCA verplicht?

Of VCA verplicht is, hangt af van de situatie. Wettelijk gezien is een VCA-certificaat niet verplicht, maar in de praktijk stellen veel opdrachtgevers en aannemers het als eis. Bedrijven die actief zijn in risicovolle omgevingen, zoals de bouwsector, petrochemie en offshore, worden vaak verplicht om VCA-gecertificeerd te zijn door hun opdrachtgevers.

Voor werknemers is een VCA Basis (B-VCA) certificaat vaak vereist wanneer zij op een bouwplaats werken. Voor leidinggevenden en zzp’ers geldt in veel gevallen de verplichting om een VCA-VOL (Veiligheid voor Operationeel Leidinggevenden) certificaat te behalen.

VCA in de bouw

In de bouwsector wordt VCA veelvuldig toegepast. Maar is VCA verplicht op de bouwplaats? Hoewel de wet het niet verplicht stelt, eisen veel aannemers, opdrachtgevers en certificerende instanties dat iedereen op de bouwplaats VCA-gecertificeerd is. Dit betekent dat:

  • Werknemers vaak een B-VCA certificaat nodig hebben om op een bouwplaats te mogen werken.
  • Leidinggevenden een VCA-VOL certificaat moeten hebben.
  • Bedrijven met een VCA-certificaat aantonen dat zij voldoen aan strenge veiligheidsnormen.

VCA uitzonderingen en verplichtingen

Hoewel VCA in veel gevallen wordt geëist, zijn er uitzonderingen. In sommige sectoren of bij bepaalde projecten kan het ontbreken van een VCA-certificaat worden geaccepteerd als er andere veiligheidsmaatregelen worden genomen. Toch kiezen de meeste bedrijven in de bouw en industrie ervoor om hun personeel VCA-gecertificeerd te laten zijn, omdat dit de veiligheid vergroot en het risico op ongelukken verlaagt.

Werk je als zzp’er in de bouw? Dan kan een opdrachtgever VCA-VOL verplicht stellen voordat je aan een project mag beginnen. Ook al is VCA niet per wet geregeld, in de praktijk wordt het vaak als eis gesteld door opdrachtgevers en verzekeraars.

Waarom kiezen voor VCA-certificering?

Of VCA verplicht is of niet, een VCA-certificering biedt veel voordelen:

  • Verhoogde veiligheid: Door VCA-trainingen leren werknemers hoe ze risico’s kunnen herkennen en ongelukken kunnen voorkomen.
  • Betere werkmogelijkheden: Veel opdrachtgevers werken alleen met bedrijven en werknemers die VCA-gecertificeerd zijn.
  • Wettelijke naleving: Hoewel VCA niet wettelijk verplicht is, helpt het bedrijven om te voldoen aan de Arbowet en andere veiligheidsvoorschriften.
  • Minder ongevallen: Door te werken volgens VCA-richtlijnen worden veel arbeidsongevallen voorkomen, wat leidt tot minder ziekteverzuim en schadeclaims.

Hoe kan EFAS helpen met VCA

VCA is niet wettelijk verplicht, maar in de praktijk wordt het vaak vereist door opdrachtgevers en aannemers, vooral op de bouwplaats. VCA-certificering verhoogt de veiligheid en maakt werknemers en bedrijven aantrekkelijker voor opdrachtgevers. Wil je zekerheid over je kansen op werk of voldoen aan de veiligheidsnormen? Dan is het behalen van een VCA-certificaat een verstandige keuze.

Wil je meer weten over VCA-certificering of hulp bij het behalen van jouw VCA-diploma? Neem contact op met EFAS voor deskundig advies en trainingen!

Even samen sparren?

Wij zijn een jong en dynamisch bedrijf met 15 jaar ervaring dat zich richt op het ondersteunen van organisaties bij hun verplichtingen op het gebied van veiligheid, gezondheid en milieu (VGM). Onze dienstverlening is gericht op het ondersteunen van organisaties om hun VGM-zaken op een praktische en efficiënte manier te organiseren, zodat zij aan de wettelijke verplichtingen en verantwoordelijkheden, die de arbeidsinspectie op grond van de Arbowetgeving eist, kunnen voldoen. Neem gerust contact op! We denken graag met u mee!