Ongevalsonderzoek en melding maken bij de arbeidsinspectie: meldingsplicht arbeidsongeval en bedrijfsongeval melden bij ongeval in bouw

Melding maken arbeidsinspectie

Een arbeidsongeval kan grote gevolgen hebben voor zowel de werknemer als de werkgever. In sommige gevallen is het bedrijf verplicht om een melding te maken bij de arbeidsinspectie. Maar wanneer geldt de meldingsplicht arbeidsongeval, en hoe verloopt het proces van een melding arbeidsinspectie bouw en andere sectoren? In dit artikel leggen we uit wat je moet doen bij een bedrijfsongeval en waarom ongevalsonderzoek belangrijk is.

Wanneer moet je een arbeidsongeval melden bij de arbeidsinspectie?

Volgens de Arbowet ben je verplicht om een arbeidsongeval te melden als:

  • Het ongeval leidt tot ziekenhuisopname;
  • Er sprake is van blijvend letsel;
  • Het ongeval dodelijk is afgelopen.

Deze meldingsplicht van een arbeidsongeval geldt voor alle sectoren, inclusief de bouw, industrie en logistiek. Het niet naleven van deze verplichting kan leiden tot boetes en verdere juridische gevolgen.

Hoe maak je een melding bij de arbeidsinspectie?

Een melding maken bij de inspectie moet zo snel mogelijk na het ongeval gebeuren. Dit kan via het online meldsysteem van de Nederlandse Arbeidsinspectie of telefonisch. Zorg ervoor dat je de volgende gegevens bij de hand hebt:

  • Datum, tijd en locatie van het ongeval;
  • Gegevens van de betrokken werknemer(s);
  • Een duidelijke beschrijving van het incident;
  • Eventuele eerste maatregelen die zijn genomen.

Het belang van onderzoek bij ongevallen

Na een gemeld ongeval kan de inspectie besluiten een onderzoek uit te voeren. Dit onderzoek richt zich op de oorzaken van het incident en mogelijke overtredingen van de Arbowet. Werkgevers zijn verplicht om mee te werken aan dit onderzoek en eventuele aanbevelingen op te volgen om herhaling te voorkomen.

Ongevalsonderzoek door EFAS

EFAS biedt deskundige ondersteuning bij ongevalsonderzoeken. Een ongevalsonderzoek vindt zo snel mogelijk na de melding plaats. De Arbeidsinspectie vraagt altijd de ongevalssituatie zo veel mogelijk intact te laten, zodat de inspecteur zich een goed beeld kan vormen over de gebeurtenissen. De inspecteur zal ook betrokkenen en getuigen horen.

In veel gevallen wordt de werkgever gevraagd zelf onderzoek te doen naar het arbeidsongeval. Dit onderzoek moet antwoord geven op de vraag hoe het ongeval heeft kunnen gebeuren en wat de directe- en basisoorzaken zijn. EFAS kan hierin ondersteuning bieden en helpen bij het opstellen van een gedegen rapportage en verbeterplan om herhaling te voorkomen.

Bij ernstige ongevallen kan de Arbeidsinspectie besluiten om zelf een diepgaand onderzoek te doen, met mogelijk juridische gevolgen voor de werkgever. EFAS kan bedrijven begeleiden in dit proces en zorgen dat alle vereiste stappen correct worden doorlopen.

Specifieke aandachtspunten voor de bouwsector

Een melding arbeidsinspectie bouw is extra belangrijk vanwege de verhoogde risico’s in deze sector. Bouwplaatsen kennen veel gevaren, zoals valgevaar, zware machines en gevaarlijke stoffen. Werkgevers in de bouwsector moeten daarom extra alert zijn op veiligheid en het correct melden van arbeidsongevallen.

Voorkom ongevallen met een goed arbobeleid

Hoewel het melden van een arbeidsongeval bij de arbeidsinspectie verplicht is, ligt de focus idealiter op preventie. Een sterk arbobeleid met risico-inventarisatie, veiligheidstrainingen en beschermingsmaatregelen kan veel incidenten voorkomen. EFAS helpt bedrijven bij het opstellen en implementeren van effectieve veiligheidsmaatregelen.

Wil je zeker weten dat je voldoet aan alle wet- en regelgeving rondom bedrijfsongevallen? Neem contact op met EFAS voor deskundig advies en ondersteuning bij arbeidsveiligheid.

Even samen sparren?

Wij zijn een jong en dynamisch bedrijf met 15 jaar ervaring dat zich richt op het ondersteunen van organisaties bij hun verplichtingen op het gebied van veiligheid, gezondheid en milieu (VGM). Onze dienstverlening is gericht op het ondersteunen van organisaties om hun VGM-zaken op een praktische en efficiënte manier te organiseren, zodat zij aan de wettelijke verplichtingen en verantwoordelijkheden, die de arbeidsinspectie op grond van de Arbowetgeving eist, kunnen voldoen. Neem gerust contact op! We denken graag met u mee!